Sarıgöz Balığı

Sarıgöz balığı hakkında internette ve wikide fazla bilgiye raslayamadım. Sarıgöz Balığı ile Karagöz balıkları birbirine çok benzemesinden olsa gerek yada Çanakkale’ye özgi bir isim olabilir.

Aslında aralarında derin farklılıklar var. Sarıgöz enine çizgilerle, karagöz ise kuyruk kısmındaki belirgin siyahlıkla kendini ayırır.

Fiyat ve lezzet olarak sarıgöz balığı karagöz balığından daha lezzetli ve fiyadıda her zaman yüksektir.

Sarıgöz balığı midyelik, kayalık ve akıntılı bölgeleri çok sever. Dip balığıdır yenimi dipte arar. Zıpkınla kolay avlanan balıktır. Gerek tekneden, gerek zıpkınla, gerek kıyıan balığa gidenlerin en çok tuttuğu balıklardan biridir. Oldukça lezzetli balıktır. Yunanistan’a ihraç edilir. Lüks otellerin vazgeçilmez menülerindendir. Genellikle olta balığı olduğu için, fiyatı her zaman yüksektir.

Çanakkale’nin bütün sahillerinde, özelliklede Kilitbahir, Çamburnu, Eceabat, Soğandere, Saros Körfezi, Bozcaada, Gökçeada sahillerinde oldukça bol olduğu görülmüştür.

Yazın en yakın kumsallara kadar sokulur, kış aylarında ise 25 -100 metre derinliklere açılır. Midye, karides, mamun, süline, sülinez, madya, rapana, yengeç ve benzeri her türlü yemle yakalanabilir.

Gerek karadan gerekse tekneden, gece sabaha kadar tutulan balıktır. Nedense gündüz olta avcılığı pek olmaz, gerek ay aydınlığı, gerek ay karanlığında gece daha fazla tutulabilelen bir balık türüdür.

Sarıgöz balığı irilik olarak çok fazla büyümez. En fazla iki kiloya kadar olanları görülmüştür. 400-700 grama kadar olanlar ideal boylarıdır. En azından iki kilo üzerinde ben tutmadım veya görmedim diyebilirim.

Bir önceki yazımız olan Çipura Video başlıklı makalemizde Çipura video izle ve iskorpitx ve çipura hakkında bilgiler verilmektedir.

2 comments

  1. fahrettin dedi ki:

    resimdeki balıklar sargoz değil mi ?

  2. admin dedi ki:

    evet sargoz kullanılıyor yaygın olarak bizim bölgemizde sarıgöz olarak adlandırılıyor

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir